Blog: naar eigen wijze raad luisteren

Wat is het soms lastig om je eigen kind te begeleiden welke een goed ( en groot) denkvermogen heeft maar niet precies in het hokje van school past en in verzet gaat. Zeker als hij daarnaast soms ook super onzeker kan zijn en bang is fouten te maken. En dan vooral als moeder die precies hetzelfde was en nog steeds is! Zo proberen we hem te stimuleren maar niet te pusherig omdat anders “de stoppen doorslaan”. Terwijl hij toch ook graag vernieuwing opzoekt. Zo wilde hij graag online “leuk leren” noem ik het maar even. Eenmaal aangemeld en netjes zijn groep aangegeven toch maar gekeken of we hem konden stimuleren te oefenen met wat op school niet helemaal lekker loopt. Uitgelegd dat fouten maken niet erg is en hij daarvan kan leren maar dat je soms uit je veilige zone moet stappen om verder te komen. Dit ging af en toe een beetje mis maar aan het einde van de rit kregen we de beoordeling: “dit is vet cool mam!” Missie geslaagd: kind blij, hij oefent extra en de verveling van de vakantie (na 2 dagen thuis heeft hij het meestal wel gehad) is doorbroken! Bleek die boef ook nog zijn leerjaar naar groep 8 aangepast te hebben, omdat “groep 8 Engels zo cool is”.
Maar dan komt de grap: ik ben bezig met een opleiding voor mijn baan als boekhouder, omdat ik het belangrijk vind om verder door te groeien. En ja als HSSP ( HSP met behoefte aan sensatie noem ik het even kort door de bocht) was een baan, een gezin, een eigen bedrijf en nog iets van een sociaal leven niet genoeg uitdaging. Wekenlang lag het huiswerk klaar om uitgewerkt en ingestuurd te worden maar twijfelde ik. Is het wel goed genoeg? Begreep ik de vragen wel goed? Zal ik de antwoorden goed doorgeven? Zal ik wel een voldoende halen? Ineens dacht ik: jeetje mina Linda! je stimuleert je kind om uit de comfortzone te stappen en iets te leren en beantwoorden wat nieuw is en zelf durf je het niet? Dat is natuurlijk geen goed voorbeeld dus met ietwat knikkende knieĆ«n het huiswerk ingestuurd….en ik had een 7,0!!! Super blij want na een aantal jaren “studieloos”viel het niet mee. En wat een goede stimulans om door te gaan. Toen ik dat aan ‘m liet zien, was hij toch wel trots op zijn moeder. En heb ik hem hopelijk een goed voorbeeld gegeven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

terug naar boven